Lyckas med biblioteksplanen

Vad krävs egentligen när man ska ta fram en ny biblioteksplan? Det var något som jag fick fundera kring när jag fick uppdraget att hjälpa Stockholms stadsbibliotek att ta fram biblioteksplanen för 2015-2020.

Kungliga Biblioteket har tagit fram framgångsfaktorer för när man ska ta fram en biblioteksplan. De räknar upp sådant som delaktighet, uppföljning och vikten av att ta hjälp. Det var just det vi fokuserade på.

Stockholms stadsbibliotek tvekade alltså inte att ta in hjälp utifrån till att börja med. Och med hjälp av internkommunikation och olika typer av förankringsprocesser såg vi till att involvera personal och politiker. På så sätt blir biblioteksplanen ett gemensamt verktyg för att utveckla verksamheten.

Här utvecklar dåvarande kommunikationschefen Anna Wåglund om varför hjälp utifrån var en viktig del:

”Maria fanns med som analytiskt bollplank när vi i Stockholms stadsbibliotek under några månader tog fram sin nya biblioteksplan. Maria bidrog med skarp analysförmåga, erfarenheter från tidigare visionsarbeten och djup kunskap om organisationsprocesser. För mig som projektledare var det mycket värdefullt med en konsult som hela tiden lyssnade in organisationen men samtidigt vågade ifrågasätta och trycka på.”

Behöver du kommunikationsstöd?

Kontakta Hyvää så får du hjälp!

/Maria Niemi, vd Hyvää

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.