Uppdrag

Här kan du läsa mer om några av Hyvääs uppdrag genom åren. Uppdragsgivare är till exempel myndigheter, kommuner och intresseorganisationer.


Datavisualisering och statistik på webb

Hyvääs Maria Niemi har sedan 2020 anlitats av en av Sveriges största statistikmyndigheter för att projektleda webbutveckling av datavisualisering och vara redaktör för statistiksidor på webbplatsen, bland annat om covid-19.

Det handlar om projektledning av ett team bestående av webbutvecklare, statistiker och analytiker, kravhantering och testning i utvecklingsarbetet, samt redaktörskap.

Allt med fokus på klarspråk, begriplighet och tillgänglighet.


SCB:s logotyp i lila

Redaktörskap och projektledning

Hyvääs Maria Niemi har under åren 2016-2020 anlitats av statistikmyndigheten SCB för:

  • Redaktör för webbartiklar med statistikanalyser som är lätta att förstå även för den ovana statistikanvändaren
  • Projektledare för arbetet med att ta fram ett nytt tillgänglighetsanpassat och webbaserat rapportformat
  • Översyn av det redaktionella arbetet
  • Arbetsledare för redaktionen, så kallad dagredaktör

 

RFSL:s svartvita logotyp

Strategiskt stöd och redaktörskap

Hyvää har hjälpt RFSL med strategisk kommunikation och analys inför och under flera av förbundets kongresser.

Hyvää fick också i uppdrag av RFSL att vara redaktör för antologin ”Vi också – hbtqi-personer berättar” som gavs ut 2021. Hyvääs Maria Niemi har suttit i flera panelsamtal i egenskap av redaktör för boken – bland annat på Brottsofferdagen och Stockholm Pride. Hon har också medverkat i media och poddar på temat.

Boken "Vi också" som blev Publishingprisnominerad 2022


Poppius logotyp i svart med rött O

Kursledare på webbutbildning

Hyvääs Maria Niemi var tillsammans med Linda Karlsson på Step It Up Media kursledare på Poppius terminskurs Webbredaktör och content manager under ett par år. Maria Niemi är fortsatt gästföreläsare inom kriskommunikation på kursen.


Ord som "Lärorik", "Intressant" och "Bästa läraren" finns i elevernas utvärdering.

Utbildare i krishantering

Nackademin anlitade Hyvää under åren 2017-2020 som huvudlärare för treveckorskursen i kriskommunikation och krishantering i sociala medier på utbildningen Marknadskommunikatör i sociala medier.

Kursen snittade varje år över 5 av 6 poäng i betyg av eleverna.


Stockholms stads bibliotek

 

Strategisk rådgivning

Stockholms stadsbibliotek anlitade Hyvää för strategiskt stöd i arbetet med att ta fram en ny vision och biblioteksplan för biblioteken i Stockholm 2015-2020.

Hyvää bistod med analys och kommunikationsstrategi, samt redaktörskap.

”Maria fanns med som analytiskt bollplank när vi i Stockholms stadsbibliotek under några månader tog fram sin nya biblioteksplan. Maria bidrog med skarp analysförmåga, erfarenheter från tidigare visionsarbeten och djup kunskap om organisationsprocesser. För mig som projektledare var det mycket värdefullt med en konsult som hela tiden lyssnade in organisationen men samtidigt vågade ifrågasätta och trycka på. Jag kan varmt rekommendera Hyvää och Maria Niemi som konsultstöd vid visionsarbete.”
Anna Wåglund, kommunikationschef, Stockholms stadsbibliotek


Normkreativ kommunikation efterfrågat

Ända sen starten 2014 har normkreativ kommunikation varit en av Hyvääs mest efterfrågade tjänster. Ett av de första uppdragen var på en konferens om sociala medier 2015 som Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg arrangerade.

Från utvärderingen:

”Jag var allra mest lycklig över den normkreativa föreläsningen med Niemi. Vi behöver verkligen vakna i det sammanhanget.”

”Maria Niemi var väldigt kul och nyttig att lyssna på.”

”Maria Niemis föreläsning var en ögonöppnare.”

Normkreativt för kommunikatörer i hela Europa

Hyvääs Maria Niemi fick uppdraget av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att hålla en workshop på engelska i normkreativ kommunikation för kommunikatörer på informationskontor runt om i Europa. Uppdraget skedde på en konferens i Vilnius, Litauen, 2015 i samarbete med Aprendi som en del av EU-programmet Erasmus+ Youth.


En trave böcker av Makt/Egenmakt som nominerats till Publishingpriset 2019

Publishingpris-nominerad artikel

Under 2018 medverkade Hyvääs Maria Niemi i Omformas bok Makt/Egenmakt med en normkritisk analys av designbranschen. Boken nominerades till Publishingpriset 2019 i kategorin Årets fackbok och kom tvåa i momentet Text.


Omslaget till Stå upp när det blåser

Redaktör för bok

Författaren Sofia B. Karlsson anlitade Hyvää för textbearbetning och redaktörskap av boken ”Stå upp när det blåser” som kom ut i juni 2017. Boken har beskrivits som ”pedagogisk, lättillgänglig och överraskande fri från pekpinnar”.

Boken riktar sig till alla vuxna inom lagidrotten och handlar om inkludering i idrotten och hur förväntningar på unga killar både formar dem, samt kan vara ett hinder för utveckling inom klubbar och föreningar.

Sofia B. Karlsson fick Regnbågspriset 2018 för sitt arbete inom området.


Händer som spelar med handkontroller och texten "En utställning om digital kärlek"

Curator och krönikör

Hyvääs Maria Niemi är curator för utställningen #Nätromans på Internetmuseum – om nätdejtingens historia i Sverige. Utställningen öppnades den 14 februari 2015 – på Alla hjärtans dag och lanserades i TV4 Nyhetsmorgon med Maria Niemi.


 

Omslaget av verktygsboken PraLin som är i lika och där titeln står i mintgröna, lite brokiga, bokstäver.

Noveller i böcker för skola och förskola

Hyvääs Maria Niemi har bidragit med normkreativa noveller till ”PraLin – Praktiskt arbete med lika rättigheter i skolan” (2018) samt  ”Tänka tillsammans. Verktygsbok för normkritik och likabehandling i förskolan” (2015). Båda har getts ut av Antidiskrimineringsbyrån Uppsala. Verktygsböckerna ska hjälpa alla som jobbar i skola och förskola att arbeta normkritiskt och inkluderande.

Verktygsboken Tänka tillsammans


Hur anlitar jag Hyvää?

Ta kontakt med Hyvää!