Vad blev viralt innan Facebook?

Jag hamnade i en gruppdiskussion om vad som blev viralt innan Facebook och Twitter. Ni vet då det faktiskt fanns sociala medier – de bara inte kallades så. Jag tänker på kanaler som IRC, ICQ, MSN, bloggar, forum och ja, till och med mejl.

Jag tillhör den första ungdomsgenerationen som fick Internet. Kommer aldrig glömma den dagen jag på skolan blev introducerad för mIRC och en helt ny värld öppnade sig. En av de första jag började chatta med var ”popdaniel”. Själv hette jag såklart ”indiegirl”, som ett försök att särskilja mig och vara lite coolare än jag egentligen kände mig.

Så vad funkade egentligen på den tiden? Var det något helt annat än nu? Nej, jag tror inte det. Om vi börjar med den tidiga virala succén Ansiktsburk:

Fenomenet att en helt annan text på vad som egentligen sägs är populärt kan vi se också idag:

Stefan Löfven, S, med fel undertext
Stefan Löfven, S, med en fantastisk undertext, dock feltextad från annat tv-program.

 

Ett annat fenomen som alltid funkat är fånig dans med lustiga karaktärer till enerverande musik. Till exempel Hamster Dance:

Påminner ju en hel del om Gagnam style..

 

Något som också alltid har funkat är en frustrerande vardagssituation många av oss kan känna igen oss i. Jämför då, en man blir arg på sin dator..

..med idag, en man blir arg på sin cykel:

 

Sen är ju alltid stiligt fejkade videos en hit. Jag minns att jag älskade Ninja Ping Pong:

Ungefär lika bra som denna Super Mario Bros-teater:

 

Men min personliga favorit från förr är utan tvekan Loitumas polka. Finns också i 10-timmarsversion för den som är i behov av det.. 🙂

 

Sammanfattningsvis – vad blir virala succéer?

Det går inte att säga på rak arm, isåfall skulle alla kreativa byråer och konsulter producera virala succéer varenda dag. Men det handlar ofta om humor, kreativitet, kanske en låt som sätter sig, möjligen något som provocerar, gärna något en aldrig sett förut. Eller så räcker det med att det helt enkelt är jäkligt gulligt! Själv fastnade jag häromdagen för denna underbara video på en hund som får massage. Gick tyvärr inte att bädda in i bloggen, men den är värd ett besök.

Vad har du för virala favoriter, från förr eller nu? Berätta gärna!

 

/Maria Niemi

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.