Var konsekvent – fira både jul och Eid

Nu vankas det jul och julhälsningarna kommer snart börja hagla i Facebook-flöden och dimpa ned i brevlådor. Men om du jobbar i en organisation med medlemmar, kunder eller invånare som firar olika sorters högtider kan det vara läge att börja uppmärksamma fler än de klassiskt kristna.

Hur många olika religioners högtider ska man egentligen uppmärksamma, fick jag som fråga en gång. Det behöver inte vara så svårt. Att uppmärksamma två religioners högtider är bra mycket bättre än att bara lyfta fram en – speciellt om den enda man lyfter fram är den som är gängse norm. Är Islam en stor religion så varför inte önska glad Eid, till exempel.

I checklistan för inkluderande kommunikation som vi tagit fram för Västerås stad handlar en av punkterna om att vara konsekvent.

Var konsekvent. Använder du bara förnamn – gör likadant med alla. Att namnge en person med för- och efternamn, men en annan med bara förnamn signalerar direkt vem som anses viktigast. Uppmärksammar du en kristen högtid som exempelvis julen, var noga då också att uppmärksamma andra religioners högtider.

Till din hjälp finns det både en mångkulturell almanacka och en multireligiös almanacka att beställa.

Multireligiös almanacka från Sensus
Multireligiös almanacka från Sensus

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.