Du vill inkludera fler genom att börja skriva mer begripligt. Vad bra! Här får du några enkla och konkreta tips, som tar dig en bra bit på vägen.
Det finns principer för vad som gör en text begriplig. För alla, men också särskilt för personer som har svårt att läsa, skriva, att förstå eller som har minnessvårigheter, känsliga för starka intryck eller koncentrationssvårigheter.
Projektet Begriplig text har tagit fram 19 råd för begriplighet, utifrån en undersökning de gjort med deltagare som haft varierande funktion.
Begriplig text
- Rubrik som beskriver innehållet
- Rada upp information i punktlistor
- Mellanrum mellan stycken
- Sammanfatta långa texter
- Mellanrum mellan rader
- Går att lyssna på texten
- Finns bilder som förtydligar innehållet
- Markera viktiga ord med fet stil
- Informationen finns som film
- Ingress
- Viktigaste i texten kommer först
- Mellanrubriker som förklarar innehållet
- Kort text
- Korta rader
- Första orden i ett nytt stycke är fetmarkerade
- Breda marginaler
- Avstava inte ord
- Undvik förkortningar
- Storleken på bokstäver inte är för liten
Satsa på begriplighet
Skriva begripligt handlar inte om att uppfylla precis alla punkter, eftersom det ibland finns motstridiga åsikter bland deltagarna i undersökningen om vad som är mest begripligt. Men listan ger ändå ett hum om vad som är bra text.
Fokuserar du på att uppfylla några av punkterna har du redan gjort mycket för att ta ett stort steg framåt mot ökad inkludering. Bland det svåraste är att ta fram innehåll som är relevant för mottagaren, som är strukturerad på ett begripligt sätt och som varken innehåller för mycket eller för lite.
Listan går i linje med Klarspråk, som är en metod för begripligt innehåll. Institutet för språk och folkminnen har en gratis webbutbildning i Klarspråk.
Vill du ha hjälp med inkludering?
Kontakta Hyvää för att få hjälp med inkluderande och normkreativ kommunikation, till exempel en skribent med koll på begriplighet.
En reaktion på ”Skriv begripligt”