Jätten – årets bästa film och dessutom normkreativ!

Jätten, Triart Film

Året börjar närma sig sitt slut och förhoppningsvis har du en skön ledighet att se fram emot snart. Då kan det vara särskilt härligt att njuta av bra filmer och böcker.

Jag har tidigare samlat ett gäng normkreativa film- och boktips här. Och nu kommer ett till; filmen Jätten av Johannes Nyholm – en lovsång till människor i marginalen och hur man hanterar utanförskap. Såhär beskrivs filmens handling:

”Rikard, autistisk och gravt missbildad, skiljdes vid födseln från sin mor. Nu, 30 år senare, är han övertygad om att få henne tillbaka om han bara vinner de Nordiska mästerskapen i boule. Tänk om han kunde få till det där perfekta kastet, den där magiska känslan när allt klaffar – och vinna den där stora pokalen att visa för mamma. Rikards sköra fysik och en hårt dömande omgivning får inte stoppa honom. Till sin hjälp har han sin bäste vän och tränare Roland, tre klot i skimrande guld och en 50 meter hög jätte.”

Jätten är Johannes Nyholms långfilmsdebut. Förutom att det är en fantastiskt välgjord film vad gäller manus, regi, foto, musik, klippning – ja hela filmhantverket är att beundra – så är det också en av få filmer där människor med olika typer av funktionsnedsättningar innehar en stor del av rollerna.

Passa på att se den nu innan den slutar gå på bio! Den förtjänar att ses på en stor skärm.

 

/Maria Niemi, vd Hyvää

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.