Funkofobi i Svenska akademiens ordlista

Nästa år kommer ordet funkofobi in i Svenska akademiens ordlista, SAOL. Det tack vare en kampanj från Förbundet Unga Rörelsehindrade.

Johanna Andersson, styrelseledamot Unga Rörelsehindrade.
Johanna Andersson, styrelseledamot Unga Rörelsehindrade. Foto: Albert Martinsson, SHT

Ordet funkofobi betyder fördomar mot personer med funktionsvariationer, och kan liknas med homofobi, sexism och rasism.

På kampanjsidan beskriver Unga Rörelsehindrade det med att personer med funktionsvariationer blir förminskade till en diagnos. ”För många är vi bara cp. Det syns i strukturer (skolsystemet) och i reflexmässiga handligar (hjälplösa stackare).” Det här vill förbundet ändra på och ett sätt är att mynta ordet funkofobi.

”Det är att erkänna att det finns fördomar mot oss med funktionsvariationer. När det finns ord på en fördom eller ord på saker och ting så är det först då man kan motverka dem” säger Johanna Andersson, förbundsstyrelseledamot i Unga Rörelsehindrade till Sveriges Radio.

Förutom det positiva med att få ett ord för något som drabbar så många människor, så är det också ett bra exempel på en smart lobby- och opinionsbildande kampanj!

Däremot saknar jag fortfarande transfobi i ordlistan, det vill säga fördomar mot transpersoner. Hur länge ska det dröja innan det ordet kommer in, Peter Englund?

/Maria Niemi

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.