Nu utvecklas Fairtale – en normkreativ bildbank

Dagens Medi

 

Nu är det officiellt! Terese Raymond, vd Aprendi och Hyvääs vd Maria Niemi startar upp utvecklingen av den normkreativa bildbanken Fairtale – med stöd av svenska innovationsmyndigheten Vinnova. Något som Dagens Media rapporterat om.

”Det finns ett akut behov av bilder som inte befäster normer. Många företag och organisationer vill spegla en mångfald, men saknar ett normkreativt bildurval” säger Terese Raymond, initiativtagare till Fairtale.

Idén är att ta fram en normkreativ bildbank där illustratörer och fotografer kan sälja bilder som speglar en stor mångfald.

”Det unika med Fairtale är en normkreativ klassificering i metadata och bildval. Till exempel ska du kunna söka på ordet familj och få upp en mängd olika familjer” säger Maria Niemi.

Söker fotografer, illustratörer och kreatörer

Teamet har redan inlett ett samarbete med illustratören och tecknaren Elin Lucassi.

”Vi söker kreatörer som vill nå ut med sina verk via Fairtale” säger Terese Raymond.

Vinnova har valt att finansiera förstudien inom ramen för programmet Mångfaldslabbet – normkritisk innovation. Förstudien blir en möjlighet att undersöka grundläggande förutsättningar för en normkreativ bildbank.

”Vi vill hitta vägar till en hållbar finansiering men det är väldigt viktigt att Fairtale blir en trovärdig och genomtänkt resurs för normkreativ kommunikation” säger Maria Niemi.

Bilder viktiga i sociala medier

Att behovet finns är det ingen tvekan om.

”Inte minst i sociala medier är bildkommunikation viktigt och det gäller att kunna hitta bilder snabbt. Då gäller det att redan från början ha ett normkreativt urval av bilder för att kunna spegla en större mångfald. Annars blir det bara de gamla vanliga bilderna som florerar. Det vill vi förändra” säger Terese Raymond.

Vill du få kontakt med Fairtale?

Skriv ett mejl eller slå en signal!

HELLO@FAIRTALE.ORG // 0760001315

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.